Scrisorile din "Lorelei" (Ionel Teodoreanu)

00:31 / Comments (14) / by Amy

1. "Totul ne desparte pe mine si pe tine: distanta, oamenii, viata si poate si destinul.
Ti-aduci aminte?
Ca sa-l cunoasca pe Cesar, Cleopatra, insotita de un singur credincios, a trecut marea cu barca, infruntand-o, s-a lasat infasurata intr-un sac ordinar si dusa pe umeri in palatul lui Cesar, fara ca nimeni sa-si inchipuie ca intr-un tol purtat pe umeri, regina Egiptului vine sa-l vada pe Cesar.
Iata ce-ti aduce scrisoarea mea.
Nu ma tem nici de zambetul tau, deci nu ma tem de nimic. Sunt cea mai mica fata a lumii intre randunelele ei, fiindca ma infasor in intregul ei necunoscut.
Privirea ta nu ma va gasi nicaieri. Amintirea ta nu are unde sa ma afle. Glasul tau nu poate sa ma strige si nu stie unde.
Sunt intre cele patru zari: raspantia lor.
Sufletul meu si-a pierdut sufletul copilariei. Sti sa asculti? Auzi vantul la fereastra? Auzi pasarile care pleaca si se intorc ducand si aducand primavara?
Sti ce-i nostalgia? Privesti uneori pe fereastra fara sa vezi nimic?
Sunt pe acolo si intr-acolo; o apropiere si o indepartare in preajma ta.
Gandeste-te la mine ca la o stea desprinsa din tine si dusa in intunericul fara fund..."

2. "Daca ar fi fost sa trec printr-o padure cu lupi, ca sa ajung la tine, as fi ajuns cu zdrentele tineretii mele sfasiate, dandu-ti ultima ei suflare.
De-ar fi fost sa trec prin ierburi cu serpi, ca sa ajund la tine, cu talpile goale as fi calcat pe suierul mortii mele, aducandu-ti-o sa-i inchizi ochii.
Dar la poarta casei tale vegheaza dragostea; si mi-am retras pasii ca la iesirea cu icoana din biserica.
Cant ragusita pe sub ferestrele casei tale, cum canta copiii italieni pe strazile oraselor noastre, in mizeria frumusetii lor cu ochi mediteranieni.
Cant cu mana intinsa sub cer, ca odinioara cei neimpacati la raspantii de drum: Ascultati voi toti bucuria si durerea mea."

3. "Ramas-bun.
Ma numesc numai Lorelei.
Legenda spune ca am ucis.
Anii mei tineri au sunat a cantec, dar am trecut pe langa el cu dragoste de mana si am ramas cu mana intinsa ca a regelui Lear.
Mi-e sufletul ca tufisul Paiurului pe coasta Marii Negre: numai ghimpi curbi ce-au incununat odata fruntea lui Hristos.
A trecut o ploaie de primavara si s-a tesut in zare braul frant de matase al curcubeului. Cu el imi incing mijlocul si ma duc..."

14 comentarii:

Anonim @ 16 august, 2009 09:34

multumesc....mi-sa facut dor azi de aceste scrisori,recitandu-le mi-am incantat sufletul....

Anonim @ 06 octombrie, 2009 09:52

DACA AI IUBIT VREO-DATA CU ADEVARAT ,DACA AI IUBIT CHIAR DACA SI STIUT CA INCALCI TOATE REGULILE LUMESTI,DACA ACEA PERSOANA PE CARE AI IUBIT-O A MERITAT TOATE SACRIFICIILE SI TE-A IUBIT IN CIUDA TUTUROR LUCRURILOR CARE VA DESPARTEAU, ATUNCI INTR-ADEVAR ATI TRAIT.ASA AM FACUT SI EU .CEEA CE IMI PARE RAU ESTE FAPTUL CA PERSOANA PE CARE EU O IUBESC SI CARE MA IUBESTE NU VA PUTEA NICIODATA DA STIE CAT DE MULT IL IUBESC PENTRU CA.............TOTUL NE DESPARTE ,OAMENII ,VIATA ..........
CAT DE DULCE POATE FI ACEASTA SUFERINTA !
CAT DE MULT TE IUBESC, SINGURA MEA IUBIRE
IN LUMEA ASTA CIDAT AIN CARE TRAIM SI IN CARE PUNEM BANII INAINTEA ORICARUI ALT LUCRU ,UITAM SA IUBIM SI UITAM SA TRAIM ACELE SENTIMENTE NOBILE SI INALTATOARE PE CARE NUMAI IUBIREA LE OFERA.
MULTUMESC IUBITUL ,EU PENTRU CA NUMAI IN BRATELE TALE AM STIUT SA SIMT CA SUNT FEMEIE SI AM PUTUT SA SPUN CA ACESTA ESTE MOMENTUL IN CARE VREAU SA MOR. TE IUBESC . LORELAI "A TA"

Adelina @ 11 decembrie, 2009 09:49

Ieri am terminat de citit "lorelei" şi am dat de pagina ta întâmplător . sper să-mi permiţi să-ţi spun că este o carte superbă,emoţionantă, nu prea siropoasă . despre prietenie..familie..şi ce-i mai important:dragoste!

Şi despre scrisorile acestea trimise de Luli...fără cuvinte...

Anonim @ 10 octombrie, 2010 12:54

ar fi extraordinar daca ati posta online cartea)

mirela @ 09 februarie, 2011 03:19

ce minunat as vrea sa recitesc cartea dar ma multumesc si cu franturi......as vrea sa retraiesc macar si pt o clipa fiorul iubirii de la 18 ani sincera intensa si minunata!!!!!!!!!!!!!!!

Anonim @ 04 august, 2011 07:19

Minunat!!!!!! Mi a plăcut citind o in copilărie , îmi place acum cind fire argintii îmi lumineaza parul

Anonim @ 20 septembrie, 2011 23:42

E minunat sa stii ca mai sint persoane care sint cuprine de emotii cind citesc aceste minunate frase din scrisorile lui "Lorelei" ,pacat ca generatiile de acum nu mai simt si nu mai traiesc aceste emotii .

Anonim @ 07 noiembrie, 2011 06:23

suferinta e atit de dulce si atit de amara.........ma simt atit de singura cind nu imi esti alaturi ......eu chiar te iubesc si tu stii dar continui sa ma chinui.......acestea sunt cuvintele ce le am rostit dupa lecturarea romanului ''Lorelei''.

Anonim @ 16 martie, 2012 02:26

Vine incet primavara, si primavara mea nu poate incepe fara Lorelei, cred ca de mai bine de 10 ani o citesc in fiecare primavara, si inca nu m-am saturat de ea, inca mai gasesc ceva care sa ma surprinda,plus ca in multe situatii din viata mea imi trec prin minte cuvinte si stuatii din carte. E superba, e cartea mea de capatai!

Anonim @ 24 martie, 2012 02:56

am citit aceasta carte de nenumarate ori,nu lipseste niciodata din biblioteca mea...si de cate ori o recitesc plang..pentru ca asa e si an viata...Este o carte pt cei vesnic indragostiti..

Ela

cely_maz@yahoo.com @ 11 iulie, 2012 10:35

am citit acest roman acum mai bine de 30 de ani si astazi, imi aduc cu mare bucurie aminte de el. am fost indragostita de scrisorile lui Lorelei si la randul meu, le_am scris persoanei iubite. am 25 de ani de casnicie si sotul meu pastreaza si astazi in portofel biletelul cu prima scrisoare a lui Lorelei.

dana @ 28 iulie, 2012 15:24

si eu imi amintesc cu mare placere de aceasta carte ....chiar am copiat scrisorile intr-un caiet special :) rosu:)

Raoul @ 05 septembrie, 2015 17:17

Casnicia si iubirea pe care ai trait-o, faptul ca dupa atatia ani sotul tau pastreaza aproape de el cuvintele lui Lorelei, daruite de tine, e o dovada ca pe aceasta lume exista iubire, iubire parca desprinsa din carti. Iubire genuina, curata. Povestea ta e o incurajare pentru noi toti!

Anonim @ 31 ianuarie, 2016 11:20

spunetimi va rog care-i rolul acestor scrisori minunate?